Wilhelmus

Wauw! Wat waren dit leuke lessen om te geven.

Voor het vak geschiedenis had ik besloten om een les te geven over het ontstaan van ons volkslied, het Wilhelmus. Aansluitend zou ik het lied gaan oefenen met de klas voor de zangles.

Je vraagt je nu vast af hoe ik erbij kwam om zo’n les te bedenken, maar het antwoord is best simpel. Toen ik vroeger op de MAVO zat, moesten we ieder schooljaar beginnen met lessen over het Wilhelmus en ook een paar coupletten ervan zingen. Afgelopen december op de NK Twirlen werd aan het eind ook het volkslied gespeeld. Alleen een oud-klasgenoot en ik konden de tekst zingen …… Een goede reden dus en aangezien er ministers zijn die willen dat het volkslied vast kost wordt voor alle scholen, ben ik vast begonnen.

Via de site HowtoWilhelmus kon ik aan super leuk les materiaal komen. Teksten, filmpjes en opdrachten. Deze heb ik uitgeplozen en hier en daar wat aangepast aan het niveau van de klas en voila! De klas vond het een heel interessant onderwerp, ze bleven vragen stellen, dus de dag erna maar verder met het onderwerp.

Het zingen was echt fantastisch! De eerste dag hebben we direct al twee coupletten gezongen! Alle leerlingen stonden ook keurig achter hun stoel en deden mee. Door collega’s werd ik verbaasd aangekeken, dat het gelukt was om mijn klas te laten zingen en nog staand ook. Dat zingen…. dat houden we erin! Trots op mijn klas!

Wil je thuis ook oefenen? Klik dan op ons klassen-hulp-filmpje.